Jazzfestival Corinaldo

cultureel genieten in de buitenlucht

25e Editie

Ieder jaar ontvangt Corinaldo in de zomer enkele van de belangrijkste nationale en internationale jazzmuzikanten. Dit jaar zal de 25e editie plaatsvinden en wordt nóg spectaculairder! De concerten worden gehouden op vier verschillende data, te weten 21 en 25 juli (toegang gratis) en op 3 en 5 augustus (toegang € 15).

De concerten worden gehouden op het grote Piazza Il Terreno en trekken veel publiek uit Le Marche en daarbuiten. Dit festival, georganiseerd door de gemeente Corinaldo, in samenwerking met Teatro Time – Produzione Spettacoli, heeft al veel grote artiesten mogen verwelkomen. Denk hierbij aan onder andere het Enrico Rava Quartet en het Roberto Gatto Quintet.

Alle optredens zullen plaatsvinden op het grote plein, Piazza il Terreno. Na afloop van de grote optredens zal er nog een jamsessie plaatsvinden bij restaurant Ai 9 Tarocchi. Dus wellicht verstandig om hier alvast een tafeltje te reserveren voor later op de avond. Drankje en/of hapje erbij en genieten maar.

Globetrotter never give up summer tour 2023 (21-7)

Vier jaar na de release van zijn debuutalbum is gitarist Luca di Luzio weer op tournee met zijn Globetrotter Project, waarbij hij wordt vergezeld door enkele reuzen uit de internationale jazzfusionmuziekscene.
“Never Give Up” is een opnameproject geproduceerd en gearrangeerd door George Whitty (Brecker Bros, Santana, Dave Mattews, Chaka Khan, Herbie Hancock) met Randy Brecker op trompet, Alain Caron op elektrische bas (Uzeb, Mike Stern, Gino Vannelli ), Rodney Holmes op drums (Joe Zawinul, Wayne Shorter, Santana) en George Whitty zelf op keyboards.
Het album vertegenwoordigt de stilistische evolutie van de vorige “Globetrotter” die in 2019 werd uitgebracht.
Negen eigen nummers van Luca di Luzio gearrangeerd voor kwintet plus een blazerssectie, een voor iedereen in het gehoor liggende elektrische jazz, lineaire maar nooit banale melodieën, stevige ritmes en meeslepende arrangementen zijn de ingrediënten van dit project.
De mediterrane compositiestijl gekleed in de stijl van de beste internationale jazzfusion.
Tijdens de tour van 2023 vinden we naast Luca Di Luzio op gitaar Alain Caron op elektrische bas, George Whitty op keyboards, Manuel Trabucco op tenorsax en de formidabele Dave Weckl op drums.

jazz festival 2
jazz festival 1

Alesso Menconi organ trio “WES 100” (25-7)

Alessio Menconi internationale muzikant en conservatoriumprofessor, met duizenden concerten in theaters en jazzfestivals in meer dan 40 landen over de hele wereld, medewerker van Billy Cobham, Paolo Conte, Jimmy Cobb en vele anderen, viert samen met zijn trio aangevuld met twee van de sterkste muzikanten rond, de 100ste verjaardag van de geboorte van zijn idool en de grootste jazzgitarist aller tijden: Wes Montgomery. Het trio, dat al twee platen op zijn naam heeft staan, is de formatie (gitaar, orgel en drums) die Montgomery bekend maakte met zijn vier platen opgenomen met deze groep. Het trio vertolkt zowel in kleine bezetting als in orkest composities van Montgomery en andere karakteristieke stukken van hem. De nummers worden op geheel eigen wijze gearrangeerd en gespeeld, maar zonder ooit de originele “sound” te vergeten.

Peter Erskine Quartet (3-8)

Een formidabel kwartet, voor het eerst samen in Europa: Peter Erskine op drums, Alan Pasqua op piano, Darek Oles op contrabas en George Garzone op sax. Peter Erskine is een icoon van de wereldjazz die pagina’s muziekgeschiedenis heeft geschreven en een vriend van het festival. Hij werd geboren in New Jersey en begon op vierjarige leeftijd met drummen; op zijn achttiende begon hij zijn professionele carrière al bij het Stan Kenton Orchestra, maar met het Weather Report begon de legende echt: samen met Jaco Pastorius en Joe Zawinul werd hij een fundamenteel lid in de gouden eeuw van de “Fusion Band” voor excellentie, vijf albums opgenomen, waaronder het beroemde live “8.30”, bekroond met een Grammy Award. Talloze andere samenwerkingen hebben hem verkozen tot een van de belangrijkste drummers ter wereld.

Alfredo Rodriguez trio (5-8)

In de muziek van Alfredo Rodríguez vinden critici echo’s van minstens drie legendarische jazzpianisten: Keith Jarrett, Thelonious Monk en Art Tatum. Alfredo Rodríguez werd geboren in Havana en komt uit een familie van muzikanten. Zijn wortels liggen dan ook zowel in het rigoureuze klassieke repertoire van Bach en Stravinsky als in Latijnse en uiteraard Cubaanse muziek.

In 2006 vindt een sleutelaflevering plaats: tijdens een optreden op het Montreux Jazz Festival wordt hij opgemerkt door Quincy Jones, die onder de indruk van zijn kwaliteiten besluit hem te volgen. Kortom Rodríguez verovert de prestigieuze podia van het Newport Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, Jazz in Marciac, Umbria Jazz en Jazz à Vienne.

Reageer

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top