Halloween in Corinaldo

Trick or treat

Oorsprong Halloween

Halloween is een populair feest dat voornamelijk wordt geassocieerd met de Verenigde Staten, maar de oorsprong ervan is eigenlijk veel ouder en heeft wortels in verschillende culturen. De oorsprong van Halloween ligt in de oude Keltische cultuur, met name in het gebied dat nu bekend staat als Ierland, het Verenigd Koninkrijk en delen van Frankrijk.

Samhain

Halloween komt voort uit een oud Keltisch festival genaamd Samhain (uitgesproken als “sow-in”). Samhain markeerde het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter, een tijd waarin de Keltische gemeenschappen zich voorbereidden op de koude maanden die voor hen lagen.

Voor de Kelten was Samhain een belangrijk moment waarop de grens tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden vervaagde. Ze geloofden dat de geesten van overleden familieleden en andere bovennatuurlijke wezens op die nacht konden terugkeren naar de aarde. Om zichzelf te beschermen tegen deze bovennatuurlijke entiteiten, hielden de Kelten grote vreugdevuren aan, droegen ze maskers en kostuums om zich te vermommen, en boden ze voedsel en drank aan de geesten aan.

Met de verspreiding van het christendom werd Samhain later vermengd met christelijke tradities. In de 9e eeuw introduceerde de katholieke kerk Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november) als feestdagen om respectievelijk alle heiligen en de overledenen te herdenken. Veel van de oorspronkelijke elementen van Samhain bleven bestaan, maar kregen een nieuwe betekenis in het christelijke kader.

Trick or treat

Na verloop van tijd evolueerde de viering van Halloween en werd het geïntroduceerd in Noord-Amerika door Ierse en Schotse immigranten in de 19e eeuw. Daar vermengde het zich met andere tradities en ontwikkelde het zich tot het moderne Halloween dat we vandaag de dag kennen, met kenmerken zoals het verkleden in kostuums, het uithollen van pompoenen (jack-o’-lanterns) en het langs de deuren gaan voor traktaties (trick-or-treating).

Halloween in Italië

Ook in Italië wordt Halloween gevierd, met Corinaldo als belangrijke trekpleister. Hoewel Corinaldo voornamelijk bekend staat om zijn historische architectuur en smalle straatjes, heeft het daarnaast in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als een van de beste bestemmingen in Italië om Halloween te vieren.

Hoe het allemaal begon

De Halloween-traditie in Corinaldo begon in de vroege jaren ‘90, toen een groep jongeren uit het dorp geïnspireerd raakte door de Amerikaanse Halloween-tradities en besloot hun eigen viering te organiseren. Ze begonnen met het versieren van de straten met pompoenen, skeletten en andere enge decoraties, en nodigden mensen uit om verkleed te komen en deel te nemen aan de festiviteiten.

De populariteit van het evenement groeide gestaag en tegenwoordig trekt Halloween in Corinaldo duizenden bezoekers uit heel Italië en zelfs vanuit andere delen van Europa en daarbuiten!

Notte Nera

Het hoogtepunt van de vieringen is de “Notte Nera” (Zwarte Nacht), een nachtelijk evenement waarbij de straten van Corinaldo worden verlicht door kaarsen en fakkels, terwijl mensen in angstaanjagende kostuums door de stad lopen. Er zijn ook kraampjes, spookhuizen, optochten, optredens, een fantastische muziekshow met geweldige lichteffecten en andere activiteiten die het dorp transformeren in een echte Halloween-sfeer.

Natuurlijk is het zo dat de viering van Halloween in Italië niet zo diepgeworteld is als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of andere landen met een lange traditie op dit gebied. De Italiaanse cultuur heeft van oudsher andere feesten en tradities die dieper verankerd zijn in de samenleving.

Maar ondanks dat Halloween zelf geen specifieke oorsprong heeft in Corinaldo, heeft het dorp zijn eigen unieke traditie en karakter gegeven aan de vieringen, waardoor het een bijzondere plek is geworden om op 31 oktober Halloween te ervaren in een authentieke Italiaanse setting.

Halloween 202200012 scaled
Halloween 202200032 scaled

Reageer

Your email address will not be published.*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top