Ferragosto

Nationale feestdag in Italië

Ferragosto; de belangrijkste nationale feestdag in Italië

Ferragosto is eigenlijk wel de belangrijke nationale feestdag in Italië en wordt gevierd op 15 augustus. Het is een dag waarop Italianen samenkomen om de zomer te vieren en te genieten van ontspanning en recreatie. De meeste bedrijven zijn op deze dag gesloten en eenieder trekt erop uit naar en/of met familie en vrienden.

Religieuze en culturele activiteiten

Tijdens Ferragosto worden in heel Italië verschillende soorten festiviteiten georganiseerd, variërend van religieuze vieringen tot culturele evenementen en entertainment. Omdat 15 augustus ook de dag van de Maria-Tenhemelopneming is in de soortgelijke traditie, worden er in veel steden en dorpen processies en missen gehouden. Mensen komen samen om deel te nemen aan deze processies die vaak beelden van de Maagd Maria bevatten en om speciale missen bij te wonen ter ere van haar opname in de hemel. Deze processies zijn een belangrijk onderdeel van de festiviteiten en trekken zowel gelovigen als toeschouwers aan.

De oorsprong van Ferragosto

De oorsprong van Ferragosto gaat terug naar het oude Romeinse rijk, waar het begon als een religieus en agrarisch feest. De naam “Ferragosto” komt van het Latijnse “Feriae Augusti”, wat vertaald kan worden als “de vakantie van Augustus”. De naam “Augustus” verwijst naar de eerste keizer van Rome, Gaius Octavius, die later bekend werd als keizer Augustus. Hij regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus. Augustus had de gewoonte om een ​​periode van rust, feesten en festiviteiten in te stellen in augustus. Dat deed hij om te vieren dat hij aan de macht was gekomen, maar ook om zijn militaire successen en de oogsttijd te vieren.

Augustus gebruikte deze tijd om zijn troepen te laten rusten en te herstellen na militaire campagnes. Dit zou de Romeinse soldaten de gelegenheid hebben gegeven om nieuwe energie op te doen voordat ze weer ten strijde moesten trekken.

Een specifiek Romeins festival dat mogelijk heeft bijgedragen aan de oorsprong van Ferragosto is het “Consualia” -feest, dat was gewijd aan de god Consus, de beschermheilige van de opslag van graan. Dit festival viel op 21 augustus en omvatte paardenrennen en andere feestelijke activiteiten. Sommige historici verbinden dit feest met Ferragosto, waarbij beide zich richten op de oogsttijd en opslag van voedsel.

De driekleur van Italië en Ferragosto

De driekleur van Italië, ook wel bekend als de “Tricolore”, verwijst naar de nationale vlag van Italië, die bestaat uit drie verticale strepen van gelijke breedte in de kleuren groen, wit en rood. Deze vlag symboliseert de eenheid en onafhankelijkheid van Italië als natie. De kleuren van de Italiaanse vlag zijn diepgeworteld in de geschiedenis van de Italiaanse eenwording, ook wel bekend als de Risorgimento. Tijdens de 19e eeuw bestond Italië uit verschillende zuidelijke staten en koninkrijken, die vaak werden overheerst door buitenlandse machten. De Tricolore werd een symbool van de strijd voor nationale eenheid en soevereiniteit.

En hoewel de Tricolore op zichzelf niet direct verbonden is met Ferragosto, speelt de nationale vlag wel degelijk een rol tijdens de viering. Tijdens Ferragosto worden namelijk regelmatig evenementen, parades en festiviteiten georganiseerd ter ere van de nationale identiteit van Italië. Je komt deze nationale trots dan ook al wapperend in de wind vaak tegen in straten en op pleinen, en soms zelfs gedragen door mensen als een teken van patriottisme. Tijdens Ferragosto vind je de kleuren van de Tricolore ook op verschillende ander manieren terug in de festiviteiten en decoraties. Denk bijvoorbeeld aan vlieg- en vuurwerkshows.

Achter de Tricolore schuilt namelijk een grote symboliek. De groene kleur van de vlag wordt geassocieerd met de vruchtbaarheid van het Italiaanse landschap, met name de natuurlijke schoonheid (groen) van het land. Het wit staat symbool voor vrede en vertegenwoordigt het verlangen naar vrede en stabiliteit binnen de Italiaanse regio’s. Tenslotte staat de kleur rood symbool voor moed, passie en het bloed dat vergoten is in de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Ferragosto en vakantie van Italianen

Ferragosto markeert vaak het hoogtepunt van de zomervakantie in Italië. Veel Italianen zijn rond deze periode vrij om te genieten van alle festiviteiten en velen koppelen hier gelijk hun vakantie aan vast. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele weken, maar het is sowieso voor alle Italianen dé periode dat ze even ‘ontsnappen’ aan de dagelijkse routine en om samen met familie en vrienden te genieten van de warme zomermaanden.

Ook hier in Corinaldo vinden er in augustus veel festiviteiten plaats en aangezien onze B&B gelegen is op maar 10 minuutjes wandelen van het centrum, is het bij ons altijd gezellig druk met gasten die speciaal voor Ferragosto naar Corinaldo afreizen.

Buon Ferragosto a tutti.

keizer Augustus
Tricolore

Reageer

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top