Wijnreis door Le Marche, Italië

Introductie

Le Marche, gelegen in het hart van Italië, staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, historische steden en heerlijke keuken. Een van de juweeltjes van deze regio is echter vaak onderbelicht: de prachtige wijngaarden die over de glooiende heuvels verspreid liggen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wijngaarden, wijnhuizen en wijnproeverijen van Le Marche, waar traditie en innovatie samenkomen om enkele van de beste wijnen van Italië te produceren.

De wijngaarden van Le Marche

wijnrankenLe Marche biedt een gevarieerd landschap dat perfect is voor wijnbouw. Van de Adriatische Zee tot aan de Apennijnen strekken de wijngaarden zich uit, profiterend van de verschillende microklimaten en bodemsoorten. De regio staat o.a. bekend om zijn inheemse druivenrassen, waaronder de Verdicchio, Montepulciano en Sangiovese. De zorgvuldige teelt en oogstmethoden dragen bij aan de hoge kwaliteit van de druiven, wat resulteert in complexe en karaktervolle wijnen.

Wijnproeverijen in Le Marche

wijnproeverij 2Een bezoek aan Le Marche is niet compleet zonder deel te nemen aan een wijnproeverij. Veel wijnhuizen in de regio verwelkomen bezoekers voor rondleidingen door de wijngaarden en proeverijen van hun meest kenmerkende wijnen. Tijdens deze ervaringen krijg je niet alleen de kans om de heerlijke wijnen te proeven, maar ook om meer te leren over de geschiedenis van de wijnproductie in Le Marche en de passie die elk wijnhuis drijft.

 

De charme van Le Marche

Wat Le Marche extra bijzonder maakt, is de perfecte balans tussen traditie en innovatie. Hoewel de regio trots is op zijn eeuwenoude wijntradities, zijn veel wijnhuizen ook bereid om nieuwe technologieën te omarmen om de kwaliteit en duurzaamheid van hun producten te verbeteren. Dit samenspel van oude en nieuwe elementen draagt bij aan de unieke charme van Le Marche als wijnbestemming.

Een pareltje in de wijnwereld van Le Marche met een historie van pure passie

Tussen de schilderachtige heuvels van Le Marche bevindt zich een bijzonder wijnhuis dat een prominent plekje verdient in het verhaal van de regio: Azienda Guerriera.

Azienda Guerriera, opgericht in het pittoreske stadje Offida, heeft diepgewortelde wortels die teruggaan tot het begin van de 20e eeuw. Generatie op generatie hebben de Guerriera-familieleden hun kennis, passie en toewijding doorgegeven aan de kunst van het wijn maken. Deze erfgoeddragers hebben met trots de lokale druivenvariëteiten, zoals de Pecorino en de Passerina, omarmd en hebben ze gebracht tot volle bloei op hun wijngaarden. Dit familiebedrijf, met zijn rijke geschiedenis en toewijding aan ambachtelijke wijnproductie, draagt bij aan de unieke wijnervaring die Le Marche te bieden heeft.

Duurzaamheid en Innovatie

 Wat Azienda Guerriera extra bijzonder maakt, is hun streven naar duurzaamheid en innovatie. In overeenstemming met de natuurlijke omgeving van Le Marche, zet het wijnhuis zich in voor milieuvriendelijke praktijken in de wijngaard en de kelder. Door moderne technologie te integreren met respect voor traditie, creëert Azienda Guerriera wijnen die niet alleen de smaakpapillen verleiden, maar ook een respectvolle benadering van het milieu weerspiegelen.

Uitblinkers in het assortiment

De wijnen van Azienda Guerriera, met hun unieke karakter, behoren tot de trots van Le Marche. Van de elegante witte Pecorino-wijnen tot de robuuste rode Passerina, elk glas vertelt een verhaal van vakmanschap en toewijding. Een bezoek aan het wijnhuis biedt niet alleen de mogelijkheid om deze prachtige wijnen te proeven, maar ook om de passie van de Guerriera-familie te ervaren door middel van rondleidingen door de wijngaarden en wijnkelders.

Bezoekers genieten van een selectie van de meest representatieve wijnen van het huis, begeleid door deskundige uitleg over de wijnproductie en het unieke karakter van elke variëteit. De warme gastvrijheid van de familie maakt de ervaring compleet en zorgt voor een onvergetelijke herinnering aan het bezoek aan dit bijzondere wijnhuis.

Azienda Guerriera voegt dan ook een verfijnde dimensie toe aan de rijke wijntraditie van Le Marche. Met respect voor erfgoed en oog voor innovatie belichaamt dit wijnhuis de geest van de regio.

Drie andere pioniers van Le Marche’s wijntraditie

Naast Azienda Guerriera zijn er nog drie opmerkelijke wijnhuizen in Le Marche die elk hun stempel drukken op de rijke wijntraditie van de regio. Umani Ronchi, Fattoria Le Terrazze en La Monacesca zijn stuk voor stuk pioniers die met hun unieke benaderingen en uitmuntende wijnen de aandacht verdienen.

Umani Ronchi; de iconische vertegenwoordiger

wijnvat Umani Ronchi 2Umani Ronchi, opgericht in 1957, is een waar icoon van Le Marche’s wijnproductie. Dit wijnhuis, gelegen in de regio van de Verdicchio dei Castelli di Jesi, heeft zijn sporen verdiend met zijn toewijding aan het inheemse druivenras Verdicchio. Umani Ronchi staat bekend om het produceren van verfijnde en elegante witte wijnen die het unieke karakter van de Verdicchio-druif weerspiegelen. Een bezoek aan Umani Ronchi biedt niet alleen de kans om hun bekroonde wijnen te proeven, maar ook om de geavanceerde wijnproductiefaciliteiten te ontdekken en meer te leren over de geschiedenis van het wijnhuis.

Fattoria Le Terrazze; passie voor Rosso Conero

Fattoria Le Terrazze, gelegen in de heuvels van Rosso Conero, staat bekend om zijn gepassioneerde benadering van de productie van rode wijnen. Het wijnhuis omarmt met trots de Montepulciano-druif en creëert wijnen met een onderscheidend karakter en complexiteit. Bezoekers worden verwelkomd met een adembenemend uitzicht op de wijngaarden, en de proeverijen bieden een kans om de diepte van smaak en de rijke textuur van de Rosso Conero-wijnen van Fattoria Le Terrazze te ervaren.

La Monacesca; een oase van Verdicchio

In de heuvels van Matelica vinden we La Monacesca, een wijnhuis dat de kracht van Verdicchio tot nieuwe hoogten brengt. Met een focus op de Verdicchio di Matelica DOCG, produceert La Monacesca wijnen die bekend staan om hun frisheid, mineraliteit en uitstekend verouderingspotentieel. Een bezoek aan La Monacesca biedt niet alleen de gelegenheid om hun karakteristieke Verdicchio te proeven, maar ook om de prachtige historische kelder en de omliggende wijngaarden te verkennen.

Santa Barbara; een betoverende afsluiting van de Le Marche wijnreis

Te midden van de heuvels en valleien van Le Marche, voegt Santa Barbara een laatste hoofdstuk toe aan de rijke wijntraditie van deze betoverende regio. Als een parel die schittert in het landschap van deze schilderachtige Italiaanse streek, biedt Santa Barbara een onvergetelijke ervaring voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een harmonieuze combinatie van traditie en innovatie.

Een erfgoed van passie

Santa Barbara, met zijn wortels diep verankerd in het verleden, vertelt het verhaal van generaties wijnmakers die hun liefde voor het ambacht hebben doorgegeven. Het wijnhuis omarmt de lokale druivenvariëteiten met een bijzondere focus op de Lacrima di Morro d’Alba, een inheemse druif die gedijt in het warme klimaat van Le Marche.

Deze variëteit staat bekend om zijn weelderige aroma’s, die variëren van bloemige tonen tot rijpe rode vruchten, en creëert wijnen die zowel verleidelijk als complex zijn. Santa Barbara’s wijnen ademen passie uit, met elke fles doordrenkt van de liefde voor het vakmanschap. Bezoekers van Santa Barbara hebben de gelegenheid om deze unieke druivensoort te proeven en te ontdekken waarom het een onmisbaar onderdeel is van Le Marche’s wijnpatrimonium.

Gastvrijheid in een oase van schoonheid

Een bezoek aan Santa Barbara biedt niet alleen de mogelijkheid om hun uitmuntende wijnen te proeven, maar ook om te genieten van de gastvrijheid in een omgeving van ongeëvenaarde schoonheid. De wijngaarden strekken zich uit over het glooiende landschap, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de serene atmosfeer van Le Marche. Rondleidingen door de wijnkelders en wijngaarden maken de ervaring compleet, waardoor gasten een dieper inzicht krijgen in het vakmanschap achter elke fles.

Le Marche’s complexe wijnmozaïek

Met Santa Barbara als laatste stop op je wijnreis door Le Marche, wordt het complexe wijnmozaïek van deze regio volledig onthuld. Elk wijnhuis, van Umani Ronchi tot Santa Barbara, draagt bij aan de diversiteit en pracht van Le Marche’s wijnlandschap. Laat je betoveren door de unieke smaken, de gastvrijheid en de passie die deze wijnhuizen kenmerken en ontdek waarom Le Marche een ware schat is voor elke wijnliefhebber. Het is een reis die niet alleen de zintuigen prikkelt maar ook de ziel verrijkt, en Santa Barbara is de perfecte afsluiting van deze onvergetelijke ontdekkingsreis.

Een reis door Le Marche’s wijnpracht

Samengevoegd belichamen al deze wijnhuizen de diversiteit en kwaliteit van Le Marche’s wijntraditie. Een wijnreis door deze regio is pas compleet met een bezoek aan deze vooraanstaande wijnhuizen. Door hun deuren te openen voor bezoekers, dragen ze bij aan de verrijking van de wijnervaring, waarbij elke slok een verhaal vertelt over toewijding, traditie en innovatie. Ga op ontdekkingstocht en laat je betoveren door de meesterwerken van deze wijnhuizen en proef de essentie van Le Marche in elk glas. Cin cin!

Een verblijf aan Le Marche

B&B kamer Il Settimo BorgoBent u nu ook helemaal enthousiast geworden van de prachtige regio Le Marche en wilt u deze verborgen parel van Italië graag nader ontdekken, kijk dan eens naar de beschikbaarheid van onze B&B-kamers en appartementen. Wij hebben nog veel meer tips voor u om ervoor te zorgen dat het voor u een onvergetelijke trip wordt.

Back to top