San Marino, klein maar fijn

kleine belastingvrije staat middenin Italië

San Marino, klein maar fijn staatje middenin Italië.

San Marino is een van de kleinste landen ter wereld. Het is een van de oudste onafhankelijke staten en ligt midden in Italië. Het heeft zijn onafhankelijkheid behouden sinds het jaar 301 n.Chr. en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande soevereine staat.

Het is gelegen op de hellingen van de berg Titano, niet ver van de Adriatische Zee. Het is het derde kleinste land van Europa, na Vaticaanstad en Monaco.

Kleine staat, met een eigen regering en wetten

Hoewel het territoriaal afhankelijk is van Italië, heeft San Marino zijn eigen regering en wetten. De hoogste wetgevende macht is de ‘Grote en Algemene Raad’, waarvan de leden om de vijf jaar worden gekozen. Er is geen president, maar er zijn twee regeringshoofden, bekend als de Capitani Reggenti.

Culturele activiteiten in San Marino

De hoofdstad van San Marino is, je raadt het al, San Marino. Deze stad is rijk aan geschiedenis en cultuur, met kleine geplaveide straatjes en bestuurde architectuur. San Marino organiseert verschillende culturele evenementen en festivals, waaronder het Feest van San Marino op 3 september, dat toegewijd is aan de beschermheilige van het land.

Historische bezienswaardigheden van San Marino

Naast de culturele evenementen is San Marino doordrenkt van geschiedenis en heeft het verschillende historische bezienswaardigheden die de moeite van het verkennen waard zijn. Bijvoorbeeld “Guaita-toren”, de oudste van de drie verdedigingstorens op de top van de berg Monte Titano en het Palazzo Pubblico en deze dateert uit de 11e eeuw. Deze toren biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over San Marino, maar herbergt ook het Museum voor Oude Wapens, waar je een rijke verzameling wapens en harnassen kunt bewonderen.

San Marino en UNESCO

De Drie Torens van San Marino maken deel uit van het historische centrum van San Marino, dat in 2008 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze erkenning historische de unieke waarde van deze historische locaties.

De Drie Torens vormen vaak het decor voor culturele evenementen en festivals in San Marino, waaronder diverse markten en vuurwerkshows.

De Drie Torens zijn niet alleen sterkte getuigenissen van het verleden, maar ook symbolen van trots en onafhankelijkheid voor de inwoners van San Marino. Het verkennen van deze torens biedt eenieder een fascinerende reis door de geschiedenis van dit kleine, maar opvallende land.

Belastingvrije staat

San Marino kennen we daarnaast natuurlijk ook vanwege zijn belastingvriendelijk (lees ‘belastingvrije’) beleid, wat heeft bijgedragen aan de groei van financiële diensten in het land. De economie van San Marino is sterk afhankelijk van het toerisme, maar het land heeft ook een welvarende financiële sector. Hoewel San Marino geen lid is van de Europese Unie, heeft het wel een overeenkomst met de EU om de euro als officiële valuta te gebruiken. Hierdoor kunnen bezoekers en inwoners van San Marino dezelfde euro’s gebruiken als in andere eurolanden.

Binnen zijn kleine grenzen, biedt San Marino je een prachtige combinatie van geschiedenis, adembenemende uitzichten en een unieke sfeer. Het is dan ook een populaire bestemming die zowel geschiedenisliefhebbers als toeristen aantrekt die op zoek zijn naar een rustige en romantische omgeving.

Dus als je ooit de kans krijgt om San Marino te bezoeken, zou ik zeggen doen! Vanaf onze B&B is het een leuk dagje uit, want het is maar een uurtje rijden. En als je er toch bent, kun je er volop genieten van de Italiaanse keuken. Kortom, eigenlijk altijd een klassieke win-win situatie!

San Marino 202200034 scaled
San Marino 202200016 scaled

Reageer

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top