Het verhaal achter La Pozzo della polenta

mythe of legende

Pozzo di Polenta

In het schilderachtige Italiaanse stadje Corinaldo in Le Marche, omringd door glooiende heuvels en weelderige wijngaarden, ligt een oude legende verscholen. Deze legende vertelde het verhaal van de Pozzo di Polenta, een mysterieuze plek die al eeuwenlang bekend staat als de bron van overvloed en voorspoed. Deze ‘magische bron’ vindt u halverwege de ‘Piaggia’.

De ‘Piaggia’

De ‘Piaggia’, een trap met 100 treden, is het hart van het historisch centrum en wordt over de gehele lengte geflankeerd door bakstenen huizen. Opvallend is de beroemde put ‘Pozzo della Polenta’ op de trap waarboven een mysterieuze legende zweeft. Volgens de legende was er een boer die met een zware zak maïsmeel op zijn schouders de heuvel beklom (de piaggia is pas later gebouwd).

Om even uit te rusten ging de man op de rand van de put zitten. Per ongeluk viel de man met de zak achterover in de put. In combinatie met het water uit de put, veranderde het meel in polenta en de man bleef vervolgens in de put zitten om de heerlijke polenta te verorberen. Volgens de legende kun je hem af en toe nog horen roepen….

Dit verhaal werd beroemd in de regio en al snel kregen de inwoners van Corinaldo de bijnaam ‘Polentari’.

Festa di Polenta

La Festa di Polenta is een jaarlijks terugkerend feest dat drie dagen duurt.

De historische ‘Contesa del Pozzo della Polenta’, de oudste van de provincie, wordt elk jaar nagebootst met medewerking van meer dan 100 deelnemers in prachtige kostuums. Het is een eerbetoon aan de overwinning van Corinaldo tegen het sterke leger onder leiding van Francesco Maria I della Rovere.

Daarnaast staat er tijdens deze festiviteiten in elk restaurant in Corinaldo wel een gerecht met polenta op het menu.

Kortom, voor diegene die een onderbreking van het drukke en stressvolle leven zoekt is Corinaldo echt een verademing, want hier vind je de juiste ingrediënten om te onthaasten.

Ervaar de unieke cultuur van de regio Le Marche en vang een glimp op uit het verleden in het dorp van de ‘Polentari’.

Corinaldo00052 scaled
Corinaldo00103

Reageer

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top